+45 70 13 17 44

Artiklen er skrevet af Yu Lan

Det er spændende at starte til klaver. Måske kender du nogle, eller har hørt nogle, som spiller. Måske spiller dine forældre selv eller har gjort det engang – måske har du set noget på YouTube, som har vækket din nysgerrighed. Uanset hvad, har du besluttet dig for at starte til klaver – og tillykke med det! Det er jeg sikker på, at du bliver glad for.

Én af de vigtigste kompetencer, man kan tilegne sig som klaverelev, er kunsten at lære at øve sig ordentligt. Det gælder om at være konsekvent og helst øve sig hver dag, så du hele tiden bliver bedre – og dermed også kan komme til at spille sværere stykker.

Læs med her og find ud af, hvad du kan gøre for at komme ind i en god øverutine.

Sæt mål sammen med din lærer
Aftal sammen med din lærer, hvad du har for af lektier. Skriv det ned. Så bliver det nemmere for dig både at huske, men også at finde ud af, hvad (og hvordan) du skal øve dig i ugens løb.

Sørg for at have ro
At øve sig kan være svært og komplekst, så derfor er din første opgave at lukke alle distraktioner ude. Sørg for, at du ikke kan høre fjernsynet i baggrunden, eller at andre kommer væltende ind ad døren og forstyrrer dig. Sluk din telefon. I den tid du øver dig, handler det kun om dig og dit klaver.

Sid godt
Sørg for at have indstillet højden på stolen, så du sidder godt. Albuerne skal være en anelse højere end tangenterne. Du må ikke sidde hverken for tæt på eller for langt væk fra tangenterne – men find den afstand, der gør, at du frit kan bevæge dine arme. Placér numsen på den forreste halvdel af stolen, så det er nemmere at spille. Slap af i skuldrene og ret ryggen. Placér dine fødder solidt på gulvet. Husk at hænderne skal være runde.

øvning for begyndere

30 minutters øvning

Som begynderelev vil det være godt, hvis du starter med at øve dig en halv time om dagen. Det er nok til at nå de fleste øvelser, din lærer giver dig for, men uden at det tager for meget af din fritid til daglig. En øvning på 30 minutter kunne fx se sådan her ud:

 

 1. Opvarmning (5 min)
  Spil skalaer, arpeggio, små etuder eller andre øvelser, din lærer har givet dig for.
  Det er vigtigt at varme godt op, så fingrene er klar til at spille mere vanskelige ting.

 2. Gå langsomt til værks (8 min)
  Start med at øve langsommere end det endelige tempo. Måske skal du øve hænderne hver for sig eller prøve på at sætte dem sammen – men gør det langsomt, så du har kontrol over, hvad du laver.

 

 1. Analyser problemerne (2 min)
  Find ud af, hvad der er svært. Måske er det en rytme, nogle forkerte noder, tempo e.l. der driller dig igen og igen.

 2. Øv på de svære steder (5 min)
  Isolér problemerne og øv på dem ét efter ét. Start endnu langsommere end hvad du egentlig kan spille og sæt så tempoet op lidt efter lidt.

 

 1. Øv på stykket i sin helhed (8 min)
  Start med at spille hele stykket igennem lidt under tempo. Hvis der stadig er steder, der driller, kan du vælge at fixe det ved at gå til punkt 4. Ellers kan du arbejde med at få stykket lidt hurtigere op i tempo – men gør det gradvist.

 2. Lav en plan for i morgen (2 min)
  Tænk over, hvad der virkede godt i din øvning og hvad du har nået. Tænk over hvad du skal starte med at øve på i morgen – det kan fx være steder, der stadigvæk driller. Skriv det ned, enten som en markering i noden, på en Post it eller i en lille øvebog.

Snak med din lærer

Hvis der er noget, der ikke fungerer i din øvning – så snak med din lærer til din undervisning ugen efter. Man må altid spørge! Jo mere i kommunikerer om din øvning, jo bedre vil din lærer være til at finde ud af, hvad der virker for dig – og jo nemmere og hurtigere vil du kunne komme til at spille dine stykker. Hvis du ikke siger noget, kan din lærer ikke hjælpe dig – og så går det op ad bakke for jer begge to.

 

Rigtig god øvning!

Hent Købsguiden.
Tak for din interesse!

Du er få trin fra værdifuld information om, hvilket piano der opfylder netop dine behov.

Forespørgsel på

Reparation

Udfyld formularen nedenfor med informationer om dit instrument.

KØBSGUIDE

Tak for din interesse.
Klik her for at se købsguiden.